Een paradijs voor natuurliefhebbers

1St-Jean1-1140 1St-Jean2-1140 2Cargolade1-1140 2Cargolade2-1140 2Cargolade3-1140 2Cargolade4-1140 2Cargolade5-1140 3Rodella1-1140 3Rodella201140

Al 40 jaar zijn er elk seizoen 4 feesten

De feesten op de camping zijn zeer in trek bij onze gasten; velen komen hier speciaal voor terug.

Saint Jean

Tijdens de zonnewende wordt op 23 juni het traditionele feest van Saint Jean gevierd.
Vanaf het aanbreken van de dag wordt vanaf de top van de Canigou een eeuwig brandende vlam opgehaald. Daarmee worden 's avonds, zowel op de Canigou als in Catalaanse dorpen als ook op La Balma, ceremoniële vuren ontstoken. Traditie getrouw verzorgen Monique en Rachel voor die avond een uitgebreide maaltijd.

Cargolade 14 juli en 15 augustus

Op de Franse nationale feestdag 14 juli en op 15 augustus wordt op Mas de La Balma een grote “Cargolade” georganiseerd. Cargolade is afgeleid van 'Escargot', het franse woord voor slakken. Op een houtvuur bereide slakken zijn één van de hoogtepunten van het feest.
De Cargolade is een feestmaaltijd, waarbij vele bijzondere streekgerechten worden gegeten. Hierbij wordt natuurlijk de voortreffelijke rode wijn uit de streek geserveerd en ook de bijzondere combinatie van Muscat en Grenache.
Naast het eten en drinken wordt er meestal door de gasten spontaan muziek gemaakt, gezongen, kleine sketches opgevoerd  - zelfs worden er speciaal voor de camping gemaakte liedjes, gezongen.
Het feest begint tegen de middag en duurt voort tot na middernacht.

De Rodella van Montbolo

Elk jaar organiseren de inwoners van Montbolo (een nabijgelegen dorp) op 30 juli een processie. Die gaat vanaf hun kerk "Saint André" naar de kerk "Sainte Marie" in Arles sur Tech.
In deze processie wordt de Rodella van boven (Montbolo) naar beneden (Arles sur Tech) gebracht.

De Rodella is van oorsprong een zonnesymbool, stammend uit vroegere tijden en is door de Katholieke kerk rond 1465 gekerstend (ingelijfd als katholiek symbool). Hij bestaat uit een kruis waarop een spiraal van bijenwas is bevestigd.
Deze Rodella is bedoeld als offerande aan de Heiligen Abdon en Sennen. Hij wordt hun aangeboden om hun te vragen de inwoners van Montbolo het komende jaar tegen slecht weer, zoals stormen, hagelbuien etc. te beschermen.

De inwoners van Montbolo nodigen de gasten van La Balma elk jaar weer uit om deze voettocht over eeuwen oude paden samen met hen te maken.
Op La Balma is het een traditie om aan dit evenement ook een goed feestmaal te koppelen (dit laatste evenement valt niet altijd op de 30 juli, maar kan een paar dagen ervoor of er na zijn).